Чому утворюється конденсат на вікнах?

kondensat
kondensat

Із зниженням температури на вулиці почастішали звернення щодо появи конденсату на вікнах. Не поспішайте, спробуйте вияснити причину його появи.
Причин може бути декілька, у разі якщо краплі конденсату збираються всередині склопакета – це признак його розгерметизації і такий склопакет потребує заміни.
У разі ж якщо волога утворюється на внутрішній стороні вікна (у кімнаті), то в цьому випадку вікна добре герметичні, просто причиною може послужити перепад температур на вулиці і в кімнаті, а також підвищена вологість.
Зараз ми детальніше розглянемо всі можливі причини, чому потіють пластикові вікна зсередини.
-Погана вентиляційна система. Ви нещодавно поміняли старі дерев'яні вікна з щілинами, від яких ніяк не можна позбутися на нові герметичні пластикові, і замість того щоб радіти, стикаєтеся з проблемою запотівання. Чому? Адже вони ж більш герметичні? Саме в цьому і криється основна причина. Бо завдяки щілинах в старих вікнах відбувалася циркуляція повітря, з новими ж вам необхідно просто напросто частіше провітрювати приміщення. Крім того ви легко можете зіткнутися з питанням чому запотівають пластикові вікна на кухні або у ванні, адже в цих кімнатах є витяжки. Правильно, витяжки є, але вони можуть бути елементарно забитими, наприклад штукатуркою або ж павутиною, яка, безсумнівно, обросла жиром, тому їх необхідно регулярно прочищати.
-Ремонт. Так, часто у щойно відремонтованій квартирі потіють вікна. Але і це факт легко пояснюється, через те що фарба, штукатурка, свіжа плитка та інші будівельні матеріали дуже часто самі виділяють вологу. Заходи боротьби в цьому випадку також зводяться до хорошої вентиляційній системі. Крім того необхідно знати, що свіжі будівельні матеріали можуть виділяти вологу навіть в перебігу двох років. Ще однією причиною можуть служити неякісно зроблені відкоси (найчастіше, коли їх роблять самостійно).
-Широкі підвіконня. Вони перешкоджають обдуванню стекол теплим повітрям і якщо ви вже встановили такі підвіконня, то можна зробити в них отвір і закрити його спеціальною вставкою. Але якщо ви тільки збираєтесь встановлювати вікна, переконайтеся що тепле повітря, що надходить від батарей, без перешкод буде обдувати і склопакети.
-Теплоізоляція. Як говорилося раніше причиною, чому потіють пластикові вікна зсередини є перепад температур, тому і теплоізоляція приміщення відіграють одну з провідних ролей, так як будь-яка, навіть сама примітивна теплоізоляція підвищує, хоч і не на багато, але проте, температуру всередині.
- Кімнатні квіти. Як відомо квіти також виділяють вологу, а часто місцем обітниці кімнатних рослин є підвіконня. Таким чином, волога, що виділяється квітами осідає на склі. Заходи боротьби досить примітивні, досить прибрати рослини в інше місце.
В теплому повітрі квартири міститься волога, котра попадаючи на холодну поверхню конденсується та перетворюється на воду. Деколи цієї води настільки багато що вона спричиняє появу грибка. Як правило, найхолоднішою точкою в приміщенні є вікно, а саме склопакет.
Щоб зменшити або взагалі позбутися конденсату на вікнах, необхідно зменшити вологу в повітрі та збільшити температуру примішення біля вікна.
Зменшити вологу в повітрі можна провітрюючи кімнату. Можна скористатися функцією фурнітури мікровентиляція (якщо вона в вас є).
Утеплити приміщення біля вікна можна за допомогою наступних дій:
• Якісно відрегулювати вікно, щоб воно щільно закривалось і з нього не сифонило.
• Замінити склопакети на якісні енергозберігаючі.
• Утеплити підвіконник та внутрішні відкоси.
• Утеплити зовнішні стіни.
• Гаряча батарея під вікном буде не тільки "гріти" кімнату, а й підсушувати повітр

Наскільки я знаю, практично всі монтажні роботи по установці вікон відбуваються з грубими порушеннями встановлених вимог. Є одна обставина, яка служить причиною утворення льоду взимку і конденсату влітку. У районі примикання коробки і підвіконня, монтажний шов захищається тільки одним шаром теплоізоляції. В результаті, віконний блок піддається знизу впливу негативної температури, а інші частини блоку не так охолоджуються. У підсумку, утворюється конденсат, а в мороз він поступово намерзає, створюючи кірку.